Soorten beugels
Veel voorkomende beugels
Separators – blauwe elastiekjes die ruimte maken tussen je kiezen zodat op de volgende afspraak metalen bandjes om de kiezen geschoven kunnen worden. Wanneer de separators geplaatst zijn, voelt dit als eten wat vast zit tussen je tanden. Afhankelijk van de vorm van je tanden, kan je er ook op bijten. De tanden kunnen wat gevoelig zijn bij het eten meestal de eerste 2 dagen. De separators moeten een week blijven zitten. Als ze eruit komen, moet je de praktijk tijdens kantooruren bellen voor een korte afspraak om ze terug te plaatsen. Eet geen plakkerig voedsel (kauwgom, drop, stroopwafels etc). Flossen kan niet maar je moet wel goed blijven poetsen.
Bandjes – bandjes zijn een onderdeel van je vaste beugel, buitenboord beugel, etc. Ze worden geschoven om je kiezen en vastgezet met speciale fluoride-bevattende lijm.Brackets – brackets zijn de slotjes die op je tanden geplakt worden. Zij vormen samen met de bandjes de basis van de vaste beugel waardoor je tanden gaan schuiven.
Buitenboord beugel (headgear) – de buitenboord beugel zorgt voor een betere coordinatie tussen de kiezen van de bovenkaak en onderkaak. Zonodig wordt er extra ruimte gecreeërd met de buitenboord beugel in geval van ruimte gebrek. Stoei nooit als je je headgear om hebt. In het begin kunnen je kiezen wat gevoelig worden maar hoe beter je de beugel draagt, hoe sneller deze pijn weer verdwijnt. In principe gebruik je je buitenboord beugel alleen thuis minimaal 12 uur per dag (incl. slapen) tenzij anders geïnstrueerd. Neem altijd je headgear mee bij controles.
Facemask– is een buitenboord beugel is een beugel die in Nederland zelden nodig is. Hij kan gebruikt worden als het middengezicht achterblijft in de groei. Stoei nooit als je je headgear om hebt. In het begin kunnen je kiezen wat gevoelig worden maar hoe beter je de beugel draagt, hoe sneller deze pijn weer verdwijnt. In principe gebruik je je buitenboord beugel alleen thuis minimaal 12 uur per dag (incl. slapen) tenzij anders geïnstrueerd. Neem altijd je facemask mee bij controles.
Lip bumper – de lipbumper zorgt voor het creëren en/of behouden van ruimte in je onderkaak en kan bij goed gebruik voorkomen dat er kiezen getrokken moeten worden. De lipbumper kan in en uitgedaan worden maar het is de bedoeling dat je de lipbumper vrijwel 24 uur per dag in hebt. Wij adviseren je je lipbumper in te laten als je op school eet maar bij het avond eten thuis mag je hem wel uitdoen. Verder mag je hem uitdoen tijdens sport en tandenpoetsen. Neem altijd je lipbumper mee bij controles.
Slow expansion biteplate – de slow expansion biteplate (SEBP) wordt gebruikt bij jonge kinderen om de bovenkaak te verbreden. De bovenkaak bestaat op jonge leeftijd nog uit een linker en rechter helft die heel effectief verbreed kan worden. Hoe ouder je bent, hoe minder effectief de kaakverbreding is. Zoals de naam al zegt is het een langzaam proces. Het apparaatje wordt normaal gesproken 1x per week geactiveerd. De SEBP kan in en uitgedaan worden maar in principe moet het gewoon de hele dag gebruikt worden inclusief tijdens het slapen.
RPE – Rapid Palatal Expansion apparatuur zit vast geplakt aan de tanden. Zoals de naam al zegt, word je bovenkaak op een snelle manier verbreed met 2 activaties per dag. Bij elke activatie voel je wat druk op je bovenkaak die ongeveer 10-15 minuten aanhoudt. Gemiddeld gesproken is de bovenkaak voldoende verbreed in 2 weken. Daarna blijft de RPE er nog zo’n 3 maanden inzitten om de boel te stabiliseren.
Twin Block/Open Activators – dit zijn uitneembare beugels (functionele apparatuur) die als doel hebben om de groei van de onderkaak te stimuleren (als het ware de bovenkaak weer in halen in voor-achterwaardse richting). Deze beugels dienen minimaal 14 uur per dag gebruikt te worden (inclusief tijdens het slapen) tenzij anders geïnstrueerd. Praten is in het begin niet makkelijk en de speeksel aanmaak is ook verhoogd. Normaal gesproken is dit weer normaal binnen een week.
Elastieken – Elastieken worden vast gezet om haakjes van je vaste beugel. Zij helpen je tanden goed met elkaar te coördineren zodat je beter kan kauwen. Je tanden kunnen in het begin een beetje gevoelig zijn maar dat zal wennen. De elastieken mogen uitgedaan worden tijdens eten, sporten en poetsen. Verwissel de elastieken minstens 2x per dag. Als je de elastieken niet goed gebruikt zal je totale behandelingsduur langer zijn of wordt een optimaal behandelresultaat niet behaald. Als het bandje of brackets breekt waaraan je het elastiekje vast zette, moet je stoppen met de elastieken.
Brackets – dit zijn de slotjes die op je tanden geplakt worden. In combinatie met de orthodontische draad zorgen ze ervoor dat de tanden kunnen draaien. De meest voorkomende brackets is de metalen variant. Vandaag de dag zijn ze kleiner en comfortabeler dan voorheen. Voor volwassenen zijn de ceramische brackets populair. Ze zijn gemaakt van een harde doorzichtige materiaal. Daardoor zijn ze mooi om te zien maar tegelijkertijd zijn ze daardoor fragieler dan de metalen brackets. Door de eigenschappen van de ceramische materiaal, plaatsen wij deze slotjes vrijwel altijd alleen van hoektand tot hoektand bovenkaak.
Retainers – dit zijn “afkick” beugels. Nadat de vaste beugel verwijderd is, betekend dit niet dat de tanden ook op die positie blijven staan. Je lichaam heeft tot 2 jaar nodig om het bot en tandvlees rond de tanden te herorganiseren. Omdat weinig patienten 2 extra jaren met een vaste beugel willen lopen geven wij retainers. In 99% van de gevallen zal dit een draadje achter de ondervoortanden (lower fixed) zijn en een Essix voor de bovenkaak. De Essix is uitneembaar maar moet de eerste 3 maanden dag en nacht gebruikt worden (behalve bij eten, drinken en poetsen). Na 3 maanden zal normaal gesproken het voldoende zijn om ze alleen bij het slapen te gebruiken. We zullen de stabiliteit regelmatig blijven controleren tot ongeveer 2 jaar na het verwijderen van de vaste beugel. Na deze periode blijven de retainers belangrijk om je tanden recht te houden.